Dubrovački muzeji

 
3.6.2020.

Prisjećamo se naše donatorice Patricije Veramente

Po uzoru na prijašnje dobročinitelje, kada je javna dobrotvornost bila uvriježena praksa, Patricija Veramenta je Dubrovačkim muzejima oporučno ostavila 28 predmeta primijenjene umjetnosti. 

31.5.2020.

Duhovi, kraljice, rusalje i slični običaji kod Slavena

Običaj hrvatskih „Kraljica“ etnolog Milovan Gavazzi uspoređivao je s rumunjskim i sjevernobugarskim „kalušarima“, zatim „rusaliima“, „rusalcima“, „rusalijama“ u Bugarskoj i Makedoniji, te na istoku i jugu Srbije, zatim češkim „královničkyma“ili „kralovnama“, uz koje se mogu pridodati i slovački običaji na Duhove s biranjem kralja, ophodima i plesnom zabavom.

31.5.2020.

Blagdan Duhova ili Rusalje kod Hrvata

Blagdan Duhova, Pedesetnice ili Rusalje kako se ovaj blagdan naziva u dubrovačkoj okolici, slavi se pedeset dana nakon Uskrsa i označava svojevrstan svršetak slijeda uskrsnih blagdana.

25.5.2020.

Zavirite u tradicijski nakit dubrovačkog kraja!

Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja u bogatom i raznovrsnom fundusu čuva i kolekciju tradicijskog nakita, koji se sustavno prikupljao i obrađivao u sklopu zbirki narodnih nošnja iz dubrovačkog kraja, nastalih od sredine 19. do prve polovine 20. stoljeća.

21.5.2020.

Spasovo u kulturi dubrovačkog kraja

Blagdan Uzašašća Gospodinova na nebo ili Spasovo slavi se 40 dana po Uskrsu. Osim naziva Spasovo, kod Hrvata su zabilježeni i nazivi Križi, Križevo, Sensa ili Sensovo (od lat. ascensio – uzašašće). Tradicijska kultura poznaje veliko bogatstvo običaja i vjerovanja što se vezuju uz blagdan Spasova. 

10.5.2020.

Danas slavimo majke!

Darivanje proljetnog cvijeća, dječjih crteža i uradaka, uz pokoju za tu priliku posebno napisanu pjesmu, dio su popularne kulture koja je, osim afirmacije ženske jednakosti i radničkih prava, željela istaknuti i važnu ulogu majke u životu djeteta, obitelji, države i cjelokupne zajednice.

← Starije