Dubrovački muzeji

 
3.6.2020. | Etnografski muzej

Prisjećamo se naše donatorice Patricije Veramente

Po uzoru na prijašnje dobročinitelje, kada je javna dobrotvornost bila uvriježena praksa, Patricija Veramenta je Dubrovačkim muzejima oporučno ostavila 28 predmeta primijenjene umjetnosti. 

2.6.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja najreprezentativniji je primjerak i pokazuje sve odlike muranskih radionica ili radionica pod muranskim utjecajem. Nastao je u 16. stoljeću, a izrađen je iz mutnog bezbojnog stakla tehnikom puhanja. Na vanjskoj plohi vidljivi su tragovi „latticino“ dekoracije.

1.6.2020. | Pomorski muzej

Znate li kako je izgledao Grad bez Porporele?

Nije zabilježeno ime fotografa, ali po vremenu nastanka i stilu fotografiranja, može se pripisati Silvinu Maskarichu.

1.6.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Znate li kako je izgledala zgrada stare Vijećnice?

Rijetki su sačuvani prikazi stare Vijećnice. Jedan od njih je slika nepoznatog domaćeg slikara iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja. Nastala je vjerojatno početkom 20. stoljeća, prema ranijoj fotografiji. Krasila je kuću uglednog Dubrovčanina Antuna Kurajice (1887. – 1948.), zaslužnog kustosa Dubrovačkog muzeja. Muzeju je poklonjena 1941. godine.

31.5.2020. | Etnografski muzej

Duhovi, kraljice, rusalje i slični običaji kod Slavena

Običaj hrvatskih „Kraljica“ etnolog Milovan Gavazzi uspoređivao je s rumunjskim i sjevernobugarskim „kalušarima“, zatim „rusaliima“, „rusalcima“, „rusalijama“ u Bugarskoj i Makedoniji, te na istoku i jugu Srbije, zatim češkim „královničkyma“ili „kralovnama“, uz koje se mogu pridodati i slovački običaji na Duhove s biranjem kralja, ophodima i plesnom zabavom.

31.5.2020. | Etnografski muzej

Blagdan Duhova ili Rusalje kod Hrvata

Blagdan Duhova, Pedesetnice ili Rusalje kako se ovaj blagdan naziva u dubrovačkoj okolici, slavi se pedeset dana nakon Uskrsa i označava svojevrstan svršetak slijeda uskrsnih blagdana.

← Starije