Dubrovački muzeji

 
7.8.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Na današnji dan 1883. rođen je Vlaho Paljetak, pjevač i skladatelj zabavne glazbe

Na današnji dan 1883. rodio se Vlaho Paljetak, pjevač i skladatelj zabavne glazbe. Donosimo vam fotografije Vlaha Paljetka koje se čuvaju u Zbirci fotografija i fotomaterijala  našeg Kulturno-povijesnog muzeja.

3.8.2020. | Etnografski muzej

UČITELJICA JELKA MIŠ velika donatorica Dubrovačkih muzeja

Dubrovačkim muzejima oporučno ostavlja cjelokupnu zbirku nošnja, vezova i vezenih uzoraka. Zbirka sadrži više od tisuću originalnih predmeta i 1400 uzornika veza koji danas čine značajni dio fundusa Etnografskog muzeja u žitnici “Rupe”. Značaj ove iznimne žene humanistice i velike donatorice obilježen je 2010. godine izložbom i pratećim katalogom „Jelka Miš, život posvećen baštini“. 

1.8.2020. | Kulturno - povijesni muzej

O ognjištu iz ključareva stana i trajnim stanovnicima Kneževa dvora

Jedini dugotrajni stanari Kneževa dvora bili su ključar i njegova obitelj s poslugom. Stanovali su u istočnom polukatu, do kojega su vodile stube iz atrija, u potpuno opremljenoj stambenoj cjelini, od koje je do danas sačuvano jedino ognjište u kuhinji.

30.7.2020. | Arheološki muzej

Soljenka „saliera“ pronađena tijekom arheoloških istraživanja u vrtu Osnovne škole Marina Getaldića

U Zbirci kasnosrednjovjekovnoga i novovjekovnoga keramičkog i staklenog materijala Arheološkog muzeja nalazi se soljenka „saliera“, koja je pronađena u arheološkim istraživanjima vrta Osnovne škole Marina Getaldića u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Izrađena je od majolike u formi antičke urne dimenzija 12,5 x 12,5 cm i 8,5 cm visine. Dubrovačka soljenka se, s velikom vjerojatnosti, može pripisati radionici Patanazzi iz Urbina, a prema analogijama proizvedena je u kasnom 16., odnosno u ranim desetljećima narednoga stoljeća.

 

25.7.2020. | Arheološki muzej

Kruna bunara s grbom bosanske velikaške obitelji Kosača

U fundusu Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja nalazi se i kruna bunara, odnosno pucal ili puco. Visoka je 83 cm, široka 90 cm, a izrađena je od jednog komada vapnenačkog bloka. Na tri njene stranice nalazi se po jedan identični grb izrađen u niskom reljefu.

22.7.2020. | Etnografski muzej

Preostali nakit za vrat iz fundusa Etnografskog muzeja

Preostali oblici ogrlica, koji se uz „kolarine“ čuvaju u fundusu Etnografskog muzeja, u zbirkama narodnih nošnja Župe i Rijeke dubrovačke, te Dubrovačkog primorja i Elafita su „lustrin“, ogrlica s medaljonom, te ogrlica koja se nosi uz nevjestinu nošnju dinarskog tipa u Dubrovačkom primorju.

← Starije