Dubrovački muzeji

 
08.03.2018 - 30.04.2018

Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja: gostovanje u Etnografskom muzeju, Zagreb

Izložbom je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno su istaknuti pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, izloženi su i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.

Autorica izložbe: Barbara Margaretić
Kustos zagrebačke izložbe: Zlatko Mileusnić