Dubrovački muzeji

 
19.07.2013 - 08.09.2013

Poljske tradicijske dječje igračke

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom Zagreb i Muzeum Zbawek i Zabawy, Kielce, Poljska

Dubrovački muzeji Vas sa zadovoljstvom pozivaju na otvorenje izložbe Poljske tradicijske dječje igračke u petak, 19. srpnja 2013. u 20 sati u žitnici Rupe.

Izbor tradicijskih poljskih igračaka iz bogatog je fundusa Muzeja igračaka i igre iz Kielca (Muzeum Zabawek i Zabawy), koji broji preko 10 000 eksponata. Izložba obuhvaća dva aspekta izrade poljskih igračaka: prvi su narodne igračke izabrane iz sredinâ u kojima cvate njihova izrada, a drugi su igračke izrađene u zadrugama koje su se od 40-tih do 90-tih godina 20.stoljeća bavile njihovom proizvodnjom i bile su izvor igračaka na poljskome tržištu.

Muzeum Zabawek i Zabawy iz Kielca ima u svojem fundusu najveću kolekciju etnografskih igračaka iz svih regija Poljske. Svako središte izrade narodnih igračaka u Poljskoj imalo je svoju tradiciju, običaje i strategiju. Poljske narodne igračke imaju znatno dulju tradiciju i neosporno mjesto u povijesti izrade igračaka. Istovremeno su upravo one nepresušan izvor inspiracije za kasnije proizvođače igračaka.

Autorica izložbe: Aneta Bąk

Koordinatorica izložbe: Iris Biškupić Bašić

Kustosica izložbe: Lana Milošević Đerek