Dubrovački muzeji

 
15.11.2013 - 31.12.2013

Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog

Izložba je realizirana u suradnji s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju (TINA).

Dubrovački muzeji Vas sa zadovoljstvom pozivaju na otvorenje izložbe Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog u petak, 15.11.2013. u 19 sati u žitnici Rupe.

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa (1513.) UNESCO je 2013. godinu proglasio Godinom Piri Reisa. Tom prigodom je u Rijeci, Poreču, Zagrebu, a sada i u Dubrovniku organizirana izložba na kojoj su predstavljeni najvažniji radovi slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Okosnicu izložbe čine replike portolana istočno-jadranskih luka iz najpoznatije Pirijeve knjige Kitab-ı Bahriye (Knjiga plovidbe). Predstavljene će biti i replika karte svijeta iz 1513. (koja spada među najstarije očuvane karte koje prikazuju Ameriku), reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike koja je bila iznimno popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog), navigacijski instrumenti iz 16. stoljeća, razni portreti, te druga djela povijesne i umjetničke vrijednosti.

Autor izložbe: Ali Riza Işipek (TINA - Turska zaklada za podvodnu arheologiju) i Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Izložba će u žitnici Rupe biti otvorena do 31. prosinca 2013. godine.