Dubrovački muzeji

 
10.05.2013 - 10.07.2013

Danski kotači

Izložba je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Na izložbi je prezentirano 50 fotografija koje definiraju biciklistički život u danskoj prijestolnici, te dva svjetski proslavljena teretna bicikla – Christiania bike i Bullitt bike.

Autor, fotograf i stručnjak za urbanu mobilnost, Mikael Colville-Andersen je tijekom više od četiri godine dokumentirao biciklističku kulturu i napravio čak 10 tisuća fotografija, od kojih je njih 50 odabrano za ovu izložbu kako bi što bolje ispričale priču o važnoj i snažnoj ulozi koju bicikl ima u životima građana Kopenhagena. Tamo svakodnevno stotine tisuća građana, svih dobnih skupina i financijskih mogućnosti i bez obzira na vremenske prilike koriste upravo bicikl za sve svoje aktivnosti.

Osnovni cilj izložbe koja je organizirana u čast skorom pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, jest promocija danske biciklističke kulture, pružanje pozitivnih primjera kroz zdravo življenje, štednju energije i održivi razvoj, te prikaz utilitarnosti bicikla kao višenamjenskog prijevoznog sredstva.

Danski kotači su svoju premijeru imali u Ljubljani, u rujnu 2011. godine, a dosad su gostovali u Zagrebu, Pakracu i Koprivnici.

Autor izložbe: Mikael Colville-Andersen