Dubrovački muzeji

 

Mornarski koš iz fundusa Pomorskog muzeja

U fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja čuvaju se škrinje koje prema načinu konstrukcije odgovaraju škrinjama jadranskog tipa. Dio su zbirke brodskih predmeta u kojoj se čuva raznorodna građa korištena na brodovima.

Prema načinu ukrašavanja možemo ih podijeliti na jednostavno monokromno obojene i na one s rezbarenim, urezanim, crtanim i oslikanim ukrasom, odnosno na škrinje s dekoriranom prednjom stranicom i oslikanom unutrašnjom stranom poklopca.

Za razliku od škrinjâ s figuralnim prikazom koje su pripadale bogatijem društvenom sloju, vjerojatno kapetanu broda ili časnicima, postoje i one na kojima je unutrašnja strana poklopca oslikana motivima s čempresima, krunama i zvijezdama, a bile su namijenjene mornarima. Takve škrinje, jeftinije izradbe, vjerojatno su se prodavale na sajmovima.

Škrinje iz fundusa uglavnom su izrađene od jelovine, a javljaju se još i primjerci od drva oraha, bora i lipe. Još jednostavnije i jeftinije izrade bili su koševi, a u fundusu Pomorskog muzeja čuva se jedan takav primjerak.

Mornarski koš darovao je gospodin Ivo Šišević. Služio je za spremanje robe na dubrovačkim jedrenjacima, a svojom izradbom, materijalom i jednostavnošću jasno upućuje na to da je pripadao običnom mornaru na brodu. Koš je dubok, ima ovalni oblik, ispleten je od pruća prirodne smeđe boje, samo s jednom ornamentalnom prugom uz rub. S unutrašnje strane pruće je, u prstenastoj dekoraciji, obojeno raznim bojama. Stožasti poklopac bio je platnenim spojnicama spojen s košem, a zatvarao se s pomoću konopca i prstena na košu.

Cijeli vanjski dio koša obložen je, zbog dodatne zaštite, voštanim platnom obojenim tamnozelenom bojom. Šavovi su jasno vidljivi na mjestima na kojima je platno šivano na koš. Sa strana se nalaze dvije ručice napravljene od konopca obloženoga platnom. Voštano platno mjestimice je oštećeno, pogotovo na poklopcu, tako da se jasno vidi pruće, od kojega je koš pleten.

 

Viša kustosica Ljerka Dunatov 

29.6.2020.