Dubrovački muzeji

 
19.7.2020.

Kupalište hotela „Petka“ na početku 20. stoljeća

U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog autora koja prikazuje kupalište hotela „Petka“ na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Razglednica prikazuje kupače odjevene po ondašnjoj modi. Žene nose neku vrstu kombinezona s kratkim rukavima i nogavicama do koljena. U pozadini je prikazan gat s dvjema drvenim kućicama. 

15.7.2020.

Na današnji dan s kolodvora u Gružu krenuo je popularni Ćiro!

Na današnji dan, 15. srpnja 1901. s kolodvora u Gružu krenuo je prvi vlak, od Dubrovčana popularno zvan Ćiro. Svečano je otvorena željeznička pruga Gabela – Zelenika (bokokotorska luka) s odvojcima između Uskoplja i Gruža te Huma i Trebinja, a na otvaranju je bilo više tisuća ljudi. U Zbirci starih fotografija i razglednica iz fundusa dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se crno-bijela fotografija dolaska prve željeznice u Dubrovnik.

11.7.2020.

U Pomorskom muzeju čuva se nacrt stare dubrovačke gradske luke iz 1818. godine

U fundusu Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se nacrt stare dubrovačke gradske luke pod nazivom „Piano del Porto di Ragusa per servire al Progetto della sua curazione“ iz 1818. godine, kojega je izradio arhitekt Lorenzo Vitelleschi. 

7.7.2020.

Znate li tko je bio kapetan Pavo Švago?

U Zbirci starih fotografija i razglednica u fundusu dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se crno-bijela fotografija s portretom kapetana Pava Švaga (3. listopad 1843 - 20. listopad 1894.). Na poleđini fotografije vlastoručna je posveta kapetana Švaga: »Mojemu slavnomu prijatelju Peru Cordiciu u Marseju na 7 srpanja 1879« i njegov potpis: »P. Svaga«. 

3.7.2020.

Znate li kako je izgledao Lokrum na početku 20. stoljeća?

U Zbirci starih fotografija i razglednica iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuvaju se razglednica i fotografija koje prikazuju otok Lokrum na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

2.7.2020.

BRONČANI TOP IZ TORINSKE RADIONICE CEBRANO

Fundus Pomorskog muzeja u Dubrovniku obogaćen je 2013. godine novom akvizicijom –brončanim topom iz 18. stoljeća, pronađenim 2012. godine u moru na dubini od 24 metra u uvali Donji Molunat. Nakon provedene restauracije i konzervacije u restauratorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja, top je sredinom 2015. godine izložen u stalnom postavu Pomorskoga muzeja i dio je Zbirke podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi.

← Starije