Dubrovački muzeji

 
Znate li kako nastaju muzejski suveniri?

Replika glave mladića iz Restauratorske radionice Dubrovačkih muzeja

Među replikama muzejskih predmeta u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru nalazi se i replika kamene glave mladića iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja, izrađena u našoj Restauratorskoj radionici za kamen.

Kamena glava mladića bila je dijelom kapitelne zone jedne od gotičkih bifora Kneževa dvora u Dubrovniku. Zajedno s poprsjem djevojke na nasuprotnom kapitelu činila je ikonografski zatvorenu temu Dvorske ljubavi. Izveo ju je dubrovački majstor oko 1450. godine.

Kopija originala u naravnoj veličini napravljena je od gipsa, pomoću kalupa od silikonske gume radi što boljeg uzimanja otiska s originala, te gipsane kape koja silikon zadržava u zadanom obliku. Gipsana kapa izrađena je od dva dijela zbog lakšeg odvajanja pri lijevanju pozitiva. Naime, silikonska guma zbog svojih karakteristika ne dopušta lijepljenje materijala na sebe, bilo da se radi negativ ili izlijeva pozitiv iz nje. Ovako napravljen kalup dopušta da se u njega ulijevaju ili nanose razni materijali poput gipsa, epoxi smole s raznim punilima, acrystal masom, cementa i slično.

Restaurator za kamen Ivan Mladošić

 

 

 

4.5.2020.