Dubrovački muzeji

 
5.6.2020.

Subotnje jutro uz DSO i DUMUS

U sklopu projekta "Kultura u điru" Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački muzeji ovo će subotnje jutro, 6. lipnja, učiniti zanimljivim svima koji se nađu u gradu i onima koji su se zaželjeli kulturnih događanja, a program koji ove dvije ustanove pripremaju namijenjen je za djecu i odrasle.

2.6.2020.

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja najreprezentativniji je primjerak i pokazuje sve odlike muranskih radionica ili radionica pod muranskim utjecajem. Nastao je u 16. stoljeću, a izrađen je iz mutnog bezbojnog stakla tehnikom puhanja. Na vanjskoj plohi vidljivi su tragovi „latticino“ dekoracije.

1.6.2020.

Znate li kako je izgledala zgrada stare Vijećnice?

Rijetki su sačuvani prikazi stare Vijećnice. Jedan od njih je slika nepoznatog domaćeg slikara iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja. Nastala je vjerojatno početkom 20. stoljeća, prema ranijoj fotografiji. Krasila je kuću uglednog Dubrovčanina Antuna Kurajice (1887. – 1948.), zaslužnog kustosa Dubrovačkog muzeja. Muzeju je poklonjena 1941. godine.

28.5.2020.

Predstavljamo srebrninu iz Zbirke metala Kulturno-povijesnog muzeja

Zbirka metala Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja sadrži dvjestotinjak srebrnih ili posrebrenih predmeta umjetničke obrade. Različite su provenijencije i uglavnom potječu iz 19. stoljeća. Predmeti s utisnutim puncama Venecije, Napulja, Milana, Trsta, Beča, Petrograda i dr. većinom su serijski uvoz, dok su oni koji nose staru i cijenjenu puncu bivše Dubrovačke Republike – glavu sv. Vlaha s mitrom najdragocjeniji jer svjedoče o radu dubrovačkih zlatara tog doba.

25.5.2020.

Fotografijama Antuna Miletića obogatite izložbu

Dubrovački muzeji pozivaju građane koji u svojem vlasništvu imaju fotografije Antuna Miletića da ih posude Muzeju za potrebe izložbe čije je otvaranje planirano krajem godine. Fotografije možete dostaviti osobno u Kulturno – povijesni muzej u Kneževu dvoru ili ih možete poslati na email: marina.filipovic@dumus.hr.

24.5.2020.

Medalja Iva Kerdića iz 1938. godine

U bogatoj Numizmatičkoj zbirci Kulturno-povijesnog muzeja čuva se medalja iz 1938. koju je povodom održavanja XI. međunarodnog kongresa za povijest medicine izradio medaljar i kipar Ivo Kerdić. 

← Starije