Dubrovački muzeji

 
18.5.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Portreti Ruđera Boškovića čuvaju se u zbirkama slikarstva i grafike Kulturno-povijesnog muzeja

Poznato je da se Ruđer Bošković, jednako kao i stari Dubrovčani, za života dao portretirati. Portreti uglednika nastajali su i nakon njihove smrti, a izrađivane su i brojne kopije ranijih portreta. U zbirkama slikarstva i grafike Kulturno-povijesnog muzeja čuva se više portreta Ruđera Boškovića, od kojih izdvajamo dva.

16.5.2020. | Pomorski muzej

Na današnji dan 1928. kršten je parobrod duge plovidbe „Sveti Vlaho“

Na današnji dan,16. svibnja 1928., pred gradskom lukom kršten je parobrod „Sveti Vlaho“. 

15.5.2020. | Arheološki muzej

U Arheološkom muzeju čuvaju se tri svetačke medalje kao zavjet u očuvanju zdravlja

Crna smrt naziv je za jednu od najvećih pandemija kuge (nakon Justinijanove) koja se pojavila sredinom 14. stoljeća i koja je, prema zapisima dubrovačkog kroničara Nikole Ragnine, 15. svibnja 1361. stigla na dubrovačko područje. Većina epidemija zaraznih bolesti kroz raniju povijest shvaćana je kao božja kazna. Kada kršćanstvo postaje duboko ukorijenjeno u svijest zapadne civilizacije, odgovor na epidemije se traži u još snažnijem utjecanju i molitvama Bogu, Bogorodici i drugim svetcima i sveticama. Podižu im se nove crkve, posvećuju im se posebne medaljice kao zavjet u očuvanju zdravlja. Takve tri medaljice čuvaju se u fundusu Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

13.5.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Malo vijeće na današnji dan 1419. izdalo je naredbu o postavljanju Orlandova stupa

Na današnji dan 1419. godine dubrovačko Malo vijeće izdalo je naredbu o postavljanju Orlandova stupa. Izvorno je Orlandov stup bio okrenut prema istoku. Na toj je originalnoj poziciji ostao sve do 1825., kada je, u nevremenu, srušen i pohranjen u Knežev dvor. Godine 1878. vraćen je na središnji gradski trg na približno istu poziciju, no ovaj put usmjeren je prema sjeveru.

11.5.2020. | Kulturno - povijesni muzej

U Kulturno-povijesnom muzeju čuvaju se pisma Iva Vojnovića

U Kulturno-povijesnom muzeju čuva se 50-ak pisma Iva Vojnovića upućenih različitim institucijama i privatnim osobama diljem zemlje i svijeta.

 

10.5.2020. | Arheološki muzej

Dubrovački muzeji “Srcem za baštinu”

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u sklopu 25. edukativne muzejske akcije, kojoj je ove godine tema ljubav, od 11. do 17. svibnja organiziraju virtualne radionice te predavanja na svojim društvenim mrežama, pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu.

← StarijeNovije →