Dubrovački muzeji

 
20.7.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Portret generala Marmonta

Vojvoda od Dubrovnika Auguste Marmont je prikazan u profilu, strogog izraza lica i oštrog pogleda. U tamnoj je svečanoj uniformi s epoletama i odličjima na prsima. U ruci drži trokutni šešir francuske vojske. Ispod reprezentativnog portreta s istaknutim karakternim osobinama lika, teče natpis na latinskom: LYCEI RHACUSINI FUNDATOR. - osnivač dubrovačkog liceja. Slika je vjerojatno nastala oko 1808. godine, kada je licej otvoren. Portret je pripisan dubrovačkom klasicističkom slikaru Rafu Martiniju (1771. – 1846.).

19.7.2020. | Pomorski muzej

Kupalište hotela „Petka“ na početku 20. stoljeća

U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog autora koja prikazuje kupalište hotela „Petka“ na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Razglednica prikazuje kupače odjevene po ondašnjoj modi. Žene nose neku vrstu kombinezona s kratkim rukavima i nogavicama do koljena. U pozadini je prikazan gat s dvjema drvenim kućicama. 

18.7.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Giuseppe Garibaldi, oklopna krstarica talijanske kraljevske ratne mornarice

Na pučini između Cavtata i Molunta potopljena je 18. srpnja 1915. oklopna krstarica talijanske kraljevske ratne mornarice „Giuseppe Garibaldi“.U Zbirci razglednica čuvaju se dvije crno-bijele razglednice koje prikazuju ratnu oklopnu krstaricu (Regia Nave) „Giuseppe Garibaldi“, i to na ulazu u luku grada Taranto, južna Italija, te na pučini.

 

17.7.2020. | Arheološki muzej

Kripta u crkvi sv. Petra Velikoga

Crkva sv. Petra Velikoga, ili kako su je u srednjem vijeku nazivali „St. Petrus Maior“, bila je jedna od najvažnijih dubrovačkih crkava onog vremena i jedina crkva s kriptom u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Upravo po njoj, drugi najstariji gradski seksterij je dobio ime. Ova crkva u jednom trenutku bila je i dubrovačka katedrala, uz koju je sve do sredine 14. st. stajala nadbiskupska palača.

15.7.2020. | Pomorski muzej

Na današnji dan s kolodvora u Gružu krenuo je popularni Ćiro!

Na današnji dan, 15. srpnja 1901. s kolodvora u Gružu krenuo je prvi vlak, od Dubrovčana popularno zvan Ćiro. Svečano je otvorena željeznička pruga Gabela – Zelenika (bokokotorska luka) s odvojcima između Uskoplja i Gruža te Huma i Trebinja, a na otvaranju je bilo više tisuća ljudi. U Zbirci starih fotografija i razglednica iz fundusa dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se crno-bijela fotografija dolaska prve željeznice u Dubrovnik.

11.7.2020. | Pomorski muzej

U Pomorskom muzeju čuva se nacrt stare dubrovačke gradske luke iz 1818. godine

U fundusu Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se nacrt stare dubrovačke gradske luke pod nazivom „Piano del Porto di Ragusa per servire al Progetto della sua curazione“ iz 1818. godine, kojega je izradio arhitekt Lorenzo Vitelleschi. 

← StarijeNovije →