Dubrovački muzeji

 
15.6.2020.

Medalja kovana u povodu obnove crkve sv. Vlaha

Prve medalje koje je kovala dubrovačka vlada bile su kovane u zlatu i na njima se prikazivao lik gradskog parca sv. Vlaha, na licu, a na naličju je bio dubrovački grb. Sve su to bile darovnice, osim jedne spomenice iz 1707. godine za obnovu crkve sv. Vlaha.

13.6.2020.

Subotnje jutro uz DUMUS i DSO

U sklopu projekta "Kultura u điru" Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački muzeji i ovo su subotnje jutro učinili zanimljivim, a program koji su pripremili bio je namijenjen za djecu i odrasle.

13.6.2020.

Na današnji dan 1810. rođen je znameniti Dubrovčanin Antun Drobac

Za Dubrovačke muzeje najznačajniji je kao osnivač Domorodnog muzeja, čiji smo danas baštinici. U Zbirci varia Kulturno-povijesnog muzeja čuva se gipsano poprsje Antuna Dropca s kraja 19. stoljeća. Poprsje potječe iz Dropčeve ostavštine, a izradio ga je Bruno Bersa (1863. – 1932.).

12.6.2020.

Još jedno subotnje jutro uz DSO i DUMUS

U  subotu 13. lipnja Dubrovački muzeji za djecu nižih razreda osnovne škole od 10:45 do 12:15 organiziraju vodstvo i radionicu na kojoj će učiti o životu kneza, vlastele i pučana u Kneževu dvoru za vrijeme Dubrovačke Republike. Broj polaznika je ograničen na deset, a voditelj edukativnih radionica je muzejski pedagog pripravnik Bruno Bijađija. 

11.6.2020.

Medalja kovana u povodu smrti kneza Gučetića

Povod kovanju ove medalje bila je smrt kneza Orsata Vladislavova Gozzea 11. lipnja 1746. godine. Dubrovački je Senat 2. srpnja 1746. donio odluku da se »učitelju retorike u gimnaziji« dodijeli zlatna medalja u vrijednosti od 15 mletačkih zlatnih dukata zbog nadgrobnog govora koji je održao pri posljednjem ispraćaju kneza Orsata Vladislavova Gozzea. Učitelj je najvjerojatnije bio poznati Francesco Maria Appendini

9.6.2020.

Nastavlja se suradnja Dubrovačkih muzeja i pijanistice Ivane Jelače

Nastavlja se višegodišnja suradnja Dubrovačkih muzeja i pijanistice Ivane Jelače na projektima valorizacije i revitalizacije iznimno vrijednog i u svjetskim razmjerima raritetnog povijesnog instrumenta-fortepijana bečkog graditelja Antona Waltera iz 1790., koji je u složenom restauratorskom postupku osposobljen za muziciranje u strogo propisanim i kontroliranim uvjetima te se nalazi u stalnom postavu našeg Kulturno-povijesnog muzeja.

← StarijeNovije →