Dubrovački muzeji

 
27.4.2020.

Skriveno blago Makedonije - Ljepota koja ne poznaje granice

Izložba makedonskih narodnih nošnji i vezova jedna je od pet izložbi iz fundusa Dubrovačkih muzeja planiranih u ovoj godini. 

18.4.2020.

Sudjelujte u projektu #karantenadubrovnik2020

Dubrovački muzeji pokrenuli su projekt #karantenadubrovnik2020 s ciljem dokumentiranja  života stanovnika Dubrovnika i okolice u jedinstvenim okolnostima izolacije i karantene, uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

9.4.2020.

Sveto trodnevlje kroz obrede i običaje

Iako započinje Misom večere Gospodnje ili Posljednje večere, Sveto trodnevlje uključuje Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. U ta tri dana zbilo se pravo malo bogatstvo naše duhovne baštine koja prati liturgijski kontekst Kristove muke i uskrsnuća.  

3.4.2020.

„Palmana neđeja“ ili „Nedija od palama“

Ovu nedjelju slavimo blagdan Cvjetnice kojom se kršćani prisjećaju spomena na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe. Tim ulaskom započinje pučko, ali i liturgijsko poniranje u tajnu Kristove muke i uskrsnuća. U dubrovačkom kraju za taj su blagdan zabilježeni različiti nazivi kao „Neđeja pome i masline“, „Palmana neđeja“, „Poma i maslina“, „Nedija od palama“.

13.12.2019.

Održane edukativne radionice izrade božićnog nakita u „Rupama“

U okviru  programa Dubrovačkog zimskog festivala, u žitnici „Rupe“ održana su stručna vodstva kroz izložbu „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ te radionice izrade božićnog nakita.

19.11.2019.

Perje, jabuke i zrno soli

Izložba „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ bit će otvorena u četvrtak, 21. studenoga u 18 sati u žitnici „Rupe“. Riječ je o posljednjoj izložbi u okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Dubrovačkih muzeja. 

← StarijeNovije →