Dubrovački muzeji

 

Čestitke arheologinji Liljani Kovačić za istraživanje antičkog vodovoda Vodovađa-Cavtat stižu od europskih stručnjaka!

Izdanja Dubrovačkih muzeja posljednjih nekoliko godina redovito bivaju nagrađivana od muzejske struke u Hrvatskoj, međutim, uvijek je lijepo čuti pohvale od stručnjaka europskog i svjetskog glasa. Upravo se time može pohvaliti voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić, čiji je hrvatsko-engleski katalog izložbe Antički vodovod Vodovađa-Cavtat pobrao pohvale dvojice europskih autoriteta za antičke vodovodne sustave. Riječ je o profesoru Ceesu Passchieru s Odjela za geoznanosti Sveučilišta  Johannes Gutenberg  iz Mainza, koji se bavi analizom sedrenih naslaga koje se talože u vodovodnim kanalima kao alatom za istraživanje antičkih vodovoda, te Wilkeu D. Schramu sa Sveučilišta Utrecht iz Nizozemske, koji i uređuje specijalizirani web portal o rimskim akvaduktima (www.romanaqueducts.info).

Profesor Passchier je katalog ocijenio kao „sjajno odrađen posao“ te se ponudio da napravi analizu sedrenih naslaga, ukoliko postoje.

- Knjiga je zaista lijepa i sadrži veliko bogatstvo podataka: čestitam! Drago mi je da je ovaj vodovod tako dobro i cjelokupno istražen – napisao je, između ostaloga, Passchier.

Ustvrdivši kako mu je čitanje kataloga pružilo veliko zadovoljstvo, Wilke D. Schram je zaključio da je autorica napravila „veliki posao napravivši takav elaborat o vodovodu s ograničenim brojem ostataka“. U siječnju 2015. godine je na portalu romanaqueducts.info objavljena i vijest da je katalog „Antički vodovod Vodovađa-Cavtat“ izašao iz tiska.

Riječ je o publikaciji koja na 151 stranici, osim povijesnih informacija i zanimljivosti, donosi  mnoštvo ilustracija poput  geodetskih i arhitektonskih snimaka te grafičkih prikaza koje zorno prikazuju kompleksnost izgradnje i funkcioniranja vodovoda.

U prvom dijelu kataloga govori se općenito o antičkim vodovodima, izgradnji, kapacitetu, potrošačima, službi za održavanje, reguliranju toka, vodovodnim cijevima i slavinama, gradskoj vodovodnoj mreži te mjernim instrumentima, da bi uslijedio kratki prikaz Cavtata u antici, centurijacije zemljišta i cestovnih pravaca. 

Iznimno je vrijedan dio u kojemu se  donose rezultati istraživanja s položajem sonda, te geodetskim i arhitektonskim nacrtima. Trasa je ucrtana na osnovu visinskih kota i mjernih podataka, a izračunat je i njegov kapacitet te kapacitet  pretpostavljenogsifona. Izgradnju ovog velebnog komunalnog objekta autorica datira u sam početak 1. stoljeća.

7.3.2017.