Dubrovački muzeji

 
27.6.2020.

Ranokrščanska svjetiljka iz kasnoantičke vile na Sustjepanu u Cavtatu

Iz kasnoantičke vile na Sustjepanu u Cavtatu potječe ranokršćanska, viseća svjetiljka „lucerna“, od stakla s tri ručkice za vješanje, a čuva se u fundusu Arheološkog muzeja. U arheološkim istraživanjima spomenutoga lokaliteta nađena je samo ručkica, a usporedbom s nalazima ulomaka na brojnim ranokršćanskim lokalitetima u Hrvatskoj, izvedena je njezina rekonstrukcija.

22.6.2020.

Sveti Emigdije, suzaštitnik grada Dubrovnika i Dubrovačke Biskupije

Svi znamo za svetog Vlaha, dubrovačkog zaštitnika. No, malo znamo o sv. Emigdiju, suzaštitniku grada Dubrovnika i Dubrovačke Biskupije. Ovdje donosimo osnovne podatke o svetcu, razlozima njegova štovanja u Dubrovniku i arheološke nalaze koji nam to potvrđuju.

18.6.2020.

Brončanodobni dječji grob iz špilje Gudnja

U ranijim prapovijesnim i povijesnim razdobljima kada je čovjek više živio u skladu s prirodom, sve što je nepoznato, mračno i tajnovito, izazivalo je strah i poštovanje. Špilje i jame zasigurno su ulazile u kategoriju „nepoznatoga“, ali isto su tako predstavljale ulaz u „Veliku majku“, u „majku zemlju“, u svojem punom i najširem mitološkom, sakralnom, profanom, ali i pogrebnom kontekstu.

23.5.2020.

Srebrnjak s likom rimske božice Salus kovan 223. godine

U Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja čuva se srebrnjak cara Aleksandra Severa, kovan 223 godine, na čijem se reversu nalazi lik rimske božice Salus, kćerke boga medicine Eskulapa ili Asklepija.

15.5.2020.

U Arheološkom muzeju čuvaju se tri svetačke medalje kao zavjet u očuvanju zdravlja

Crna smrt naziv je za jednu od najvećih pandemija kuge (nakon Justinijanove) koja se pojavila sredinom 14. stoljeća i koja je, prema zapisima dubrovačkog kroničara Nikole Ragnine, 15. svibnja 1361. stigla na dubrovačko područje. Većina epidemija zaraznih bolesti kroz raniju povijest shvaćana je kao božja kazna. Kada kršćanstvo postaje duboko ukorijenjeno u svijest zapadne civilizacije, odgovor na epidemije se traži u još snažnijem utjecanju i molitvama Bogu, Bogorodici i drugim svetcima i sveticama. Podižu im se nove crkve, posvećuju im se posebne medaljice kao zavjet u očuvanju zdravlja. Takve tri medaljice čuvaju se u fundusu Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

10.5.2020.

Dubrovački muzeji “Srcem za baštinu”

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u sklopu 25. edukativne muzejske akcije, kojoj je ove godine tema ljubav, od 11. do 17. svibnja organiziraju virtualne radionice te predavanja na svojim društvenim mrežama, pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu.

← StarijeNovije →