Dubrovački muzeji sudjeluju na prvom izdanju festivala tradicionalne gastronomije "Župski pjat" koji se od 25. do 28. travnja održava u Župi dubrovačkoj.
Voditelj našeg Etnografskog muzeja Ivica Kipre u petak, 26. travnja u Restoranu Portun Srebreno održat će zanimljivo predavanje "Ovo meso pečeno, pričekajmo veselo!" (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke).
Ivica Kipre u svom predavanju obradit će ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke slijedeći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se na taj način otkrivaju njihove sličnosti i razlike.
Početak je u 19 sati, a ulaz slobodan.