• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?

PROGRAM Noć muzeja 2023. u Dubrovačkim muzejima

24.1.2023.

U povodu 18. Noći muzeja, koja se održava u petak 27. siječnja 2023., Dubrovački su muzeji od 18:00 do 1:00 sat pripremili bogat i raznolik program – edukativne radionica za djecu, igrokaz, stručna tematska i kostimirana vodstava po izložbama i stalnom postavu. Uz ovogodišnju temu „Muzeji su važni“, program je posvećen Mihu Pracatu, znamenitom dubrovačkom pomorcu-trgovcu i njegovoj 500. obljetnici od rođenja. Ove godine, u suradnji s Dubrovačkom baštinom organiziran je program i u Lazaretima. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan ulaz te popust do 20 posto na suvenire Dubrovačkih muzeja.

Program:

18.00 - 19.00

RADIONICA ZA DJECU „MIHO PRACAT U TANGRAMIMA“ (POMORSKI MUZEJ U TVRĐAVI SV. IVANA)

Djeca će nakon kratkih prilagođenih predavanja koristeći se logičko matematičkom igrom tangram složiti 9 različitih prikaza iz života i legendi o Mihu Pracatu. Voditelji radionice koja je prilagođena uzrastu od 7 do 10 godina, su pedagozi– kustosi Aleksandra Piteša i Bruno Bijađija.

18.00 - 01.00

IZLOŽBA "ŠARM I SJAJ ŽUPSKIH KUPALIŠTA" (ETNOGRAFSKI MUZEJ U ŽITNICI "RUPE")

U Noći muzeja posjetitelji će moći pogledati izložbu „Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe Dubrovačke“, autora Ivice Kipre koja je otvorena krajem prosinca prošle godine. Na izložbi je prikazano preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura Župe dubrovačke u 20. st.

18.00 - 01.00

IZLOŽBA „150 GODINA DUBROVAČKIH MUZEJA" (KULTURNO - POVIJESNI MUZEJ U KNEŽEVU DVORU)

Izložba “150 godina Dubrovačkih muzeja” otvorena je krajem srpnja prošle godine u Kneževu dvoru i prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas te je koncipirana u 11 tematskih cjelina.

18.00 - 18.30

VODSTVA KROZ IZLOŽBE “RANOSREDNJOVJEKOVNA SKULPTURA U DUBROVNIKU” I “CVIJET U KAMENU” (ARHEOLOŠKE IZLOŽBE U TVRĐAVI REVELIN)

Voditelj: kustos Darko Milošević

18.00 - 19.00

KREATIVNA RADIONICA CRTANJA OKLOPA I ORUŽJA „RATNIK I KONJANIK“ (LAZARETI, IV LAĐA)

Prijave na e-mail: ivana@dubrovackabastina.com

18.00 - 19.00

OTVORENI SAT NA TEMU ORNAMENATA S PREDMETA IZ STARIJEG ŽELJEZNOG DOBA (LAZARETI, V LAĐA)

Slikarski odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića održat će otvoreni sat na temu ornamenata sa predmeta iz starijeg željeznog doba

18:00 – 01:00

STALNI POSTAV KULTURNO – POVIJESNOG MUZEJA U KNEŽEVU DVORU

18:00 – 01:00

STALNI POSTAV ETNOGRAFSKOG MUZEJA U ŽITNICI „RUPE“

18:00 – 01:00

STALNI POSTAV POMORSKOG MUZEJA U TVRĐAVI SV. IVANA 

18:00 – 01:00

IZLOŽBE ARHEOLOŠKOG MUZEJA U TVRĐAVI REVELIN

19.00 - 20.00

„MIHO PRACAT – OD KRUHA DO RUHA“ - KOSTIMIRANA ŠETNJA KROZ KULTURNU POVIJEST GRADA I OKOLICE (ETNOGRAFSKI MUZEJ U ŽITNICI „RUPE“)

Likovi dubrovačkog trgovca i plemkinje u društvu prijateljica provest će posjetitelje kroz stalni postav muzeja i upoznati ih s kulturnom poviješću i ulogom trgovine u oblikovanju svakodnevice i revalorizacijom predmeta vlastite materijalne kulture. Voditelji: kustosi Ivica Kipre i Branka Hajdić

19.00 - 21.00

OSLIKAVANJE LICA ZA DJEČAKE I DJEVOJČICE S MOTIVIMA VEZANIM UZ LEGENDE O MIHU PRACATU (POMORSKI MUZEJ)

Nakon radionice "Miho Pracat u tangramima" od 19 do 21 sat u Pomorskom muzeju bit će organizirano oslikavanje lica za djecu s motivima vezanim uz legende o najpoznatijem dubrovačkom pomorcu i trgovcu Mihu Pracatu, a posebno iznenađenje dočekat će se ih na karaci u dječjem kutku.

 

20.00 - 20.15 // 21.30 - 21.45

IGROKAZ „MIHO PRACAT“ (KULTURNO - POVIJESNI MUZEJ U KNEŽEVU DVORU)

U Kulturno – povijesnom muzeju u Kneževu dvoru bit će upriličen igrokaz „Miho Pracat“ (prema tekstu Luka Paljetka „Tri skoka gušterice“) u izvedbi dramske družine Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik pod vodstvom Katice Vidojević, Sandre Rossetti-Bazdan i Marije Matana-Bazdan.

Izvodi dramska družina Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik:  Ivan Antun Berk, Luka Božić, Laura Boroje, Petar Kordić, Martina Perić, Matej Vučica, Marko Vuletić, Morana Žuro

 

20.30 - 21.00

TEMATSKO VODSTVO „GDJE SU PRSA PUNA ZLATA, GDJE UBRUSCI OKO VRATA…“ - INTERAKCIJA S POSJETITELJIMA (ETNOGRAFSKI MUZEJ U ŽITNICI „RUPE“)

Dubrovački muzeji pozivaju sve zainteresirane da donesu ili se okite dubrovačkim tradicijskim nakitom (prsten, vrećine, broš, oglica, privjesak i sl.) ili dijelovima narodne nošnje. Može se donijeti nešto staro, nešto od baka i djedova, roditelja te ih sve zajedno dovesti u  Muzej kako bi sudjelovali u razmjeni informacija. Voditeljica: kustosica Barbara Margaretić

20.45 - 21.15 / 21.45 - 22.15

STRUČNO VODSTVO KROZ IZLOŽBU “BRAĆA PO ORUŽJU” (LAZARETI IV LAĐA)

voditeljica: Ivana Marinović, stručna suradnica za razvoj publike i obrazovne programe u Dubrovačkoj baštini

21.00 - 21.30

STRUČNO VODSTVO “ILIRSKA KACIGA IZ ZAKOTORCA” (TVRĐAVA REVELIN)

Voditelj: dr.sc. Domagoj Perkić, kustos

 

Postanite naš korisnik!

Budite u tijeku s događanjima i novostima u muzeju.