• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?

Otvorena velika obljetnička izložba „150 godina Dubrovačkih muzeja“

23.7.2022.

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka, Dubrovački muzeji u subotu, 23. srpnja 2022. u Kneževu dvoru otvorili su središnju izložbu “150 godina Dubrovačkih muzeja”.

Izložba prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno - pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi se može vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća. Predstavljena je i dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno - povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području. 

Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja, uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić, potpisuje stručnu koncepciju izložbe, dok su tematske cjeline obradili kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković. Voditelj izrade tehničkog postava je preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić, a autor izrade figure u prirodnoj veličini Antuna Dropca, restaurator za kamen Dubrovačkih muzeja, akademski kipar Ivan Mladošić.

- Kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj, Domorodni muzej koji je bio prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća 1872., a za javnost je otvoren 1873. godine. Danas su Muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno - povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi svetog Ivana, Etnografski muzej u žitnici „Rupe“ te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin. Fundus Muzeja danas čini preko 50 tisuća predmeta. – istaknula je na otvaranju voditeljica projekta i ravnateljica Ivona Michl. Također se osvrnula na bogatu izložbenu i izdavačku djelatnost Dubrovačkih muzeja:

- U zadnjih 20 godina, Muzeji su izdali više od 100 muzejskih publikacija, uključujući kataloge, vodiče po stalnim postavima, razne monografije, zbornik Dubrovačkih muzeja, edukativne publikacije i brojne druge tiskovine. Realizirali su 143 vlastite izložbe iz fundusa, kao i brojne gostujuće izložbe u suradnji s raznim hrvatskim i međunarodnim kulturnim institucijama. Kontinuiranim djelovanjem posljednjih 150 godina uspješno smo brinuli i skrbili o kulturnoj i spomeničkoj baštini, kao i povijesnom nasljeđu Dubrovnika i njegove okolice – dodala je Michl.

Na kraju se zahvalila svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Dubrovačkih muzeja, posebno tehničkoj službi i stručnim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izložbe, zaposlenicima Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik koji su za potrebe izrade replike kabineta ustupili predmete iz svoje bogate prirodoslovne zbirke i originalne vitrine koje su nekada krasile stalni postav Muzeja u tvrđavi svetog Ivana, Restauratorskoj radionici za metal Sveučilišta u Dubrovniku, Odjelu tehnike Dubrovačkih ljetnih igara koji su povodom otvaranju izložbe prigodno osvijetlili Knežev dvor te osnivaču Gradu Dubrovniku na potpori tijekom 150 godina djelovanja Muzeja. 

Na otvaranju je govorio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

- Ovo je najznačajnija kulturna ustanova Grada Dubrovnika, a o tome svjedoči ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, vi ste danas ambasadori Dubrovnika. Ono što je izazov vremena u kojem živimo jest digitalizacija, brzina ali nažalost i površnost. Stoga je na vama veliki izazov, a to je kako našu povijesnu baštinu predstaviti posjetiteljima, mladim generacijama i novim naraštajima. Moram se još jednom zahvaliti svim vrijednim djelatnicima na predanom radu i angažmanu, kao i vizionarima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja. – istaknuo je Marko Potrebica.

Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

- Ovo je godina velikih jubileja. Uz 150 godina Dubrovačkih muzeja, ove godine obilježavamo i 750 godina Statuta. Iako ih dijeli 600 godina, njihovo postojanje svjedoči o kontinuitetu Grada, sustavnoj brizi za Grad, za život u Gradu i ono što smo naslijedili. S tim što ove važne obljetnice obilježavamo govorimo o tome koliko nam je to nasljeđe važno i koliko smo spremni od povijesti učiti te sve ono što je dobro oplemenjivati. Kao zamjenica gradonačelnika Frankovića želim naglasiti kako je zaista puno truda i posvećenosti uloženo u vremenu pandemije gdje su djelatnici iskazali znatan interes za suradnjom i pokazali svu svoju kreativnost i angažman kroz projekt #karantenadubrovnik2020. U ime ministrice Obuljen Koržinek čestitam još jednom svima u nadi da će ova institucija nastaviti uspješno djelovati kao i do sada – zaključila je izaslanica ministrice kulture i medija i zamjenica gradonačelnika Tepšić.

U prigodnom programu nastupio je Folklorni ansambl Linđo koji je izveo Dubrovačku kontradancu.

Velika obljetnička izložba „150 godina Dubrovačkih muzeja“ koju prate i novi prigodni suveniri, ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine.

 

FOTO: Katarina Radonić

Postanite naš korisnik!

Budite u toku s događanjima i novostima u muzeju.