• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?

Jelka Miš – utemeljiteljica dubrovačkog Etnografskog muzeja

8.2.2023.

Elena, Anna Misc, kako je zapisano u Knjizi rođenih dubrovačke župe Sv. Andrije, rodila se 2. listopada 1875., od oca Vlaha Miša, rodom s Osojnika i majke Ane (rođ. Lučić) iz Brotnica u Konavoskim brdima. Ime Jelka dobila je po svojoj baki Jeleni Miš (rođ. Jakobušić). Malena Jelka je zbog iznenadne bolesti rano izgubila majku pa se otac ubrzo oženio za majčinu sestru Mariju Lučić, koja je nakon očeve smrti bitno utjecala na njezin odgoj i osobnost. Dubrovačku preparandiju završila je 1893. i stekla zvanje učiteljice. Nakon obavljanja učiteljske funkcije u Vodicama i Sućurcu na Hvaru, 22. studenoga 1894. odlazi u Mrcine, današnju Dubravku, poznato sajmeno i kulturno središte u Konavlima gdje ostaje do 1908. Tada je i započela s formiranjem svoje zbirke narodnih nošnji, vezova i čipki. Prikupljena zbirka već 1905. godine brojila  je 166 vrsta vezova u ukupnoj vrijednosti od 2.042,50 austrijskih kruna. Sve do Prvog svjetskog rata intenzivno je poduzimala putovanja i terenska istraživanja po cijeloj jugoistočnoj Europi.

Na tim putovanjima, bilježila je opise i skicirala zanimljive ornamente i motive na tekstilnim predmetima koje je zatim precrtavala u oblik tehničkog crteža. Od svoje skromne učiteljske plaće otkupljivala je vrlo vrijedne i rijetke primjerke tradicijskog teksilnog rukotvorstva. Također, bila je vrsna vezilja te je poznavala brojne tehnike veza kojima je podučavala i druge, naročito mlade djevojke, radila je nacrte za vezove i izrađivala predmete visokih umjetničkih dometa, crpeći znanje u narodnoj tradiciji. Nit vodilju pronalazila je u pomaganju svome narodu, osobito ženama u osamostaljivanju kroz rad i rukotvorstvo, nastojeći razviti tzv. kućnu industriju i u dubrovačkom kraju. Bila je članica „Narodne ženske zadruge“u Dubrovniku od njezina osnutka 1919., sudjelovala je i u osnivanju i radu „Zadruge za unaprjeđenje narodnog umijeća – Pčelice“, od koje je 1922. nastala i „Cavtajska udruga za uzdržavanje i unapređivanje narodne umjetnosti“, odnosno „Vezilačka udruga Cavtat“. U svom domu u Dubrovniku osnovala je „Općinski atelje za narodno vezivo“.

Godine 1931. u Kneževu dvoru otvara se izložba na kojoj Jelka Miš sudjeluje s vlastitom zbirkom vezova te tom prilikom drži predavanje naslovljeno „O našem narodnom umijeću“. Nakon izložbe svoju zbirku poklanja tadašnjemu Narodnom muzeju, a upravo ta  njezina zbirka postaje ključna u formiranju Etnogfrafske zbirke  u sklopu muzeja 1932. Godine. Prihod od “Izložbe originalnih dubrovačkih vezova“ 1933., na kojoj izlaže radove narodnog veza iz dubrovačke okolice, Hercegovine i sjeverne Dalmacije, Jelka Miš namjenjuje potrebama  osnivanja Etnografskog muzeja u Dubrovniku. U više navrata darivala je muzej predmetima velike vrijednosti, a njezina skromnost ogledava se i u tome što je često u potpisu darovatelja stajalo samo -  darovala učiteljica X , a tek od 1949. – daruje Jelka Miš.

Jelka Miš umrla je u 81. godini života, 8. veljače 1956., te je sahranjena na dubrovačkom groblju Boninovo.

Dubrovačkim muzejima oporučno je ostavila cjelokupnu zbirku nošnja, vezova i vezenih uzoraka. Riječ je o više od tisuću originalnih predmeta kompleta i dijelova tradicijskog ruha, uzoraka čipke, fragmenata originalnih vezova  i 1400 redizajniranih uzornika za vez, koji danas čine značajni dio fundusa Etnografskog muzeja. Zastupljena etnografska građa dubrovačkog područja, Hrvatske, kao i drugih država, poglavito Makedonije, iznimno je važna za proučavanje povijesti odijevanja jugoistočne Europe. Darovana građa sistematizirana je u sljedeće zbirke: Zbirka uzoraka vezova Jelke Miš – dubrovački kraj, Zbirka uzoraka vezova Jelke Miš – Hrvatska, Zbirka uzoraka vezova Jelke Miš – susjedne države, a dio građe nalazi se i u Zbirki čipke, Zbirki narodnih nošnji i vezova Hrvatske, Zbirki narodnih nošnji i vezova iz susjednih država i Zbirki narodnih nošnji Konavala.

 

Viša kustosica Branka Hajdić

Postanite naš korisnik!

Budite u tijeku s događanjima i novostima u muzeju.