• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?

Dubrovački muzeji predstavili bogat i raznolik program za 18. Noć muzeja

28.1.2023.

U Noći muzeja u petak, 27. siječnja 2023. Dubrovački muzeji predstavili su bogat i raznolik program - edukativne radionice za djecu, igrokaz, stručna tematska i kostimirana vodstva po izložbama i stalnom postavu. Uz ovogodišnju temu „Muzeji su važni“, program je bio posvećen Mihu Pracatu, znamenitom dubrovačkom pomorcu-trgovcu i njegovoj 500. obljetnici od rođenja.

U Kulturno – povijesnom muzeju u Kneževu dvoru upriličen je igrokaz za djecu „Miho Pracat“(prema tekstu Luka Paljetka „Tri skoka gušterice“) u izvedbi dramske družine Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik (Ivan Antun Berk, Luka Božić, Laura Boroje, Petar Kordić, Martina Perić, Matej Vučica, Marko Vuletić, Morana Žuro) pod vodstvom Katice Vidojević, Sandre Rossetti-Bazdan i Marije Matana-Bazdan. Uz stalni postav i izložbe „150 godina Dubrovačkih muzeja“ te „Ratne fotografije 1991./1992.“ Božidara Gjukića, posjetitelji su mogli preuzeti multimedijalni vodič „Knežev dvor u Dubrovniku“, na digitalnim totemima pogledati slikovnicu „Miho Pracat i gušterica“ autora Mara Krile i stare fotografije atrija Kneževa dvora te poslušati pjesme „Miho Pracat“, „Mihov san“ i „Gušterica“ objavljene u „Pjesni na dubrovačku“ koje je napisao i za Noć muzeja pročitao akademik Luko Paljetak.

Viša kustosica pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija za najmlađe posjetitelje u Pomorskom muzeju održali su radionicu za djecu „Miho Pracat u tangramima“. Igračke korištene na radionici izradio je restaurator tehničar Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić, koji je zajedno s višom restauratoricom tehničarkom Dženitom Mehičić iste i obojao. Nakon radionice, muzejski savjetnik Đivo Bašić za djecu je održao vodstvo kroz stalni postav, a Maja Krile oslikavala je lica dječacima i djevojčicama.  

 

Viši kustosi Branka Hajdić i Ivica Kipre u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ upriličili su kostimiranu tematsku šetnju kroz kulturnu povijest grada i okolice „Miho Pracat – od kruha do ruha“, a viša kustosica Barbara Margaretić tematsko vodstvo i interakciju s posjetiteljima „Gdje su prsa puna zlata, gdje ubrusci oko vrata…“  Uz stalni postav, tijekom Noći muzeja posjetitelji su mogli pogledati i izložbu „Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe Dubrovačke“ koja je otvorena do 31. ožujka 2023.

U tvrđavi Revelin kustos Darko Milošević za posjetitelje je pripremio stručno vodstvo kroz izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i „Cvijet u kamenu”, dok je viši kustos dr.sc. Domagoj Perkić održao stručno vodstvo kroz izložbu “Ilirska kaciga iz Zakotorca”, koja se može pogledati do kraja lipnja ove godine.

Postanite naš korisnik!

Budite u tijeku s događanjima i novostima u muzeju.