Dubrovački muzeji

 
7/1/2020 | Archaeological Museum

Zdjela za voće iz fundusa Arheološkog muzeja

U ovo doba godine, kada nam stolovi obiluju blagodatima zemlje, zdjela iz Arheološkog muzeja ilustrira posudu („fruttiera“) koja je služila za serviranje voća na vlastelinskim trpezama renesansnog Dubrovnika. U arheološkim istraživanjima povijesne jezgre pronađeno je dosta ulomaka većih i manjih zdjela ovoga tipa, od kojih je jedna imala elemente za rekonstrukciju. Zdjela je proizvedena u jednoj od keramičarskih radionica Montelupa Fiorentina u Toskani, oko sredine 16. stoljeća.

6/30/2020 | Archaeological Museum

Legionarski denari iz Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja

U Arheološkom muzeju čuvaju se tri tzv. legionarska denara. Tako su nazvana jer su kovana za isplatu plaća pojedinim legijama, koje su bile angažirane na bojištu. Primjerci iz Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja kovani su godine 32.-31. pr. Kr. u tzv. „putujućoj kovnici“ od strane Marka Antonija, neposredno pred bitku s Oktavijanom, kasnije poznatijim kao August.

6/29/2020 | Maritime Museum

Mornarski koš iz fundusa Pomorskog muzeja

U fundusu dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se primjerak mornarskog koša iz polovice 19. stoljeća. Služio je za spremanje robe na dubrovačkim jedrenjacima, a svojom izradbom, materijalom i jednostavnošću jasno upućuje na to da je pripadao običnom mornaru na brodu. Mornarski koš darovao je gospodin Ivo Šišević.

6/28/2020 | Archaeological Museum

Sirene na arheološkim nalazima iz Dubrovačkih muzeja

U Arheološkom muzeju Dubrovačkih muzeja čuvaju se dva predmeta s prikazima sirena koje možemo povezati s prvim kontaktima domaćeg ilirskog stanovništva i grčke civilizacije.

6/27/2020 | Archaeological Museum

Ranokrščanska svjetiljka iz kasnoantičke vile na Sustjepanu u Cavtatu

Iz kasnoantičke vile na Sustjepanu u Cavtatu potječe ranokršćanska, viseća svjetiljka „lucerna“, od stakla s tri ručkice za vješanje, a čuva se u fundusu Arheološkog muzeja. U arheološkim istraživanjima spomenutoga lokaliteta nađena je samo ručkica, a usporedbom s nalazima ulomaka na brojnim ranokršćanskim lokalitetima u Hrvatskoj, izvedena je njezina rekonstrukcija.

6/26/2020 | Ethnographic Museum

Zlatni kolarini iz stalnog postava Etnografskog muzeja

Zlatna ogrlica ili „kolarin“ s privjescima u obliku križa ili srca najpoznatiji je ukras ženske svečane i blagdanske narodne nošnje.Nosila se u selima Župe i Rijeke dubrovačke i gotovo u svim selima Dubrovačkog primorja. U zbirkama Etnografskog muzeja čuva se sedam takvih ogrlica. U vratni tip nakita pripadaju i tri oblika privjesaka, koji se u zbirkama nalaze samostalno.

← OlderNewer →