Dubrovački muzeji

 
7/4/2020 | Archaeological Museum

Javnosti prezentiran novouređeni lokrumski Lazaret

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organizirali su obilazak kulturno – povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, uključujući benediktinski samostan te novouređeni Lazaret koji je prezentiran javnosti kroz stručno vodstvo više kustosice Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivone Michl i uz pomoć djelatnica JU Rezervata Lokrum.

7/4/2020 | Cultural History Museum

„Prikazivanje Dubravke pred Kneževim dvorom“ Vlaha Bukovca

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855.- Prag, 1922.), jedan od naših najznačajnijih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, rođen je 4. srpnja 1855. godine u Cavtatu. 

7/3/2020 | Maritime Museum

Znate li kako je izgledao Lokrum na početku 20. stoljeća?

U Zbirci starih fotografija i razglednica iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuvaju se razglednica i fotografija koje prikazuju otok Lokrum na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

7/3/2020 | Archaeological Museum

Lokrumski Lazaret

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji u subotu 4. srpnja organiziraju obilazak kulturno – povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, u sklopu kojeg će javnosti prvi put biti prezentiran novouređeni Lazaret.  Polazak je u devet sati iz Porta.

7/2/2020 | Maritime Museum

BRONČANI TOP IZ TORINSKE RADIONICE CEBRANO

Fundus Pomorskog muzeja u Dubrovniku obogaćen je 2013. godine novom akvizicijom –brončanim topom iz 18. stoljeća, pronađenim 2012. godine u moru na dubini od 24 metra u uvali Donji Molunat. Nakon provedene restauracije i konzervacije u restauratorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja, top je sredinom 2015. godine izložen u stalnom postavu Pomorskoga muzeja i dio je Zbirke podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi.

7/1/2020 | Archaeological Museum

Zdjela za voće iz fundusa Arheološkog muzeja

U ovo doba godine, kada nam stolovi obiluju blagodatima zemlje, zdjela iz Arheološkog muzeja ilustrira posudu („fruttiera“) koja je služila za serviranje voća na vlastelinskim trpezama renesansnog Dubrovnika. U arheološkim istraživanjima povijesne jezgre pronađeno je dosta ulomaka većih i manjih zdjela ovoga tipa, od kojih je jedna imala elemente za rekonstrukciju. Zdjela je proizvedena u jednoj od keramičarskih radionica Montelupa Fiorentina u Toskani, oko sredine 16. stoljeća.

← Older