PROZIRAN IZVOR - Antičko staklo iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku

23.10.2017.

„Proziran izvor – Antičko staklo iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku“ naziv je nove izložbe Dubrovačkih muzeja koja će biti otvorena u Kneževu dvoru u srijedu, 25. listopada 2017. godine s početkom u 19 sati. Autorica izložbe je voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić, dok postav izložbe potpisuju Vedrana Vrabec i Marko Rašić iz zagrebačkog studija Rašić+Vrabec.

O izložbi

Izložba po prvi put predstavlja staklenu građu iz fundusa Antičke zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja. Cjelovite posude su uglavnom iz starog fonda Domorodnog muzeja, kojemu su darovani u vrijeme njegova osnivanja krajem 19. i početkom 20. stoljeća.  Stakleni je fundus heterogen, čime podsjeća na privatnu kolekciju, a podijeljen je prema namjeni na četiri osnovne skupine: stolno posuđe i posuđe za pohranu i prijevoz, kozmetičko posuđe, nakit te ostali oblici. Unatoč nedostatku dokumentacije, cjelovitost i dobra očuvanost većine predmeta pružili su dovoljno podataka za tipološko-komparativnu metodu s već poznatim tipologijama temeljenima na datacijama, te s nalazima s hrvatske obale Jadrana, iz Slovenije, Italije i s Cipra, odnosno s obalnih lokaliteta današnje Turske.

Predmeti su izrađeni slobodnim puhanjem,  svijanjem preko kalupa, lijevanjem u kalup te s pomoću metalnog štapića. Najzastupljeniji tip su balzamariji od slobodno puhanog stakla, a s obzirom na to da su cjeloviti, može se pretpostaviti da su bili dio grobnih priloga. Vremenski raspon građe seže od druge polovine 1. stoljeća prije Krista do kasne antike, odnosno 6.–7. stoljeća poslije Krista.

Unatoč svojoj krhkosti, estetska dimenzija  je ove staklene proizvode činila privlačnijima od keramičkih i metalnih.

            Liljana Kovačić