Najprije se ovdje glagoljalo

30.1.2017.

Najprije se ovdje glagoljalo“, edukativni vodič uz izložbu „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici“, novo je izdanje Dubrovačkih muzeja iz Biblioteke Pavlin i Đivov vremeplov, namijenjeno učenicima, nastavnicima i roditeljima, koji su tijekom nekoliko posljednjih nastavnih godina pokazali veliko zanimanje za tu arheološku izložbu, postavljenu u tvrđavi Revelin.

                - Povratne informacije koje su dolazile do nas o tome da su eksponati na izložbi i njihovi nazivi uglavnom nepoznati djeci školskog uzrasta, a i većem dijelu odrasle populacije, navele su nas da osmislimo ovaj edukativni vodič, u kojem smo sve nepoznate ili nedovoljno poznate pojmove skupili na jednom mjestu i objasnili. Cilj nam je bio da uz pomoć ovog vodiča djeca mogu samostalno prepoznavati dijelove kamenog crkvenog namještaja i kamene arhitektonske plastike te ovladati značenjima pojmova, kao što su arheologija, arhitrav, apsida, ciborij, impost, kapitel i slično – objasnile su autorice Ivona Michl i Aleksandra Piteša Orešković.

Vodič sadrži i dio namijenjen ispisivanju pojmova i vježbanju slova na glagoljici, najstarijem hrvatskom pismu iz vremena hrvatskih narodnih vladara, koji su vladali upravo u razdoblju od 9 do 12. stoljeća, iz kojeg potječe i velik broj predmeta izloženih u sklopu izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici“.

                - Povod za to su dva arheološka nalaza koja se ne spominju u školskim udžbenicima. Riječ je o natpisima pronađenima u Župi dubrovačkoj i Konavlima, nastalima otprilike u isto vrijeme kad i Baščanska ploča, a koji se čuvaju u fundusu našega Arheološkog muzeja – navode autorice, koje su za školarce pripremili i didaktički materijal te radionicu u sklopu koje se uči glagoljica.

U vodiču su dane i osnovne informacije o nastanku i razvoju Dubrovnika, stilskim razdobljima predromanici i romanici, starohrvatskim crkvama, pleterima i pleternoj ornamentici, glagoljici te o župskom i konavoskom glagoljskom natpisu, a na kraju je donesen i pojmovnik. Stručnu redakturu teksta napravila je Liljana Kovačić, za ilustracije je zaslužan Robert Kralj, dok su autori fotografija Marko Rogošić i Božidar Gjukić.