Sa o Roma: 50 godina romskog Đurđevdana u Skoplju

23.4.2019.

Izložba „Sa o Roma: 50 godina romskog Đurđevdana u Skoplju“ bit će otvorena u četvrtak, 25. travnja 2019. godine u 12 sati u žitnici „Rupe“. Gostovanje izložbe u Dubrovniku rezultat je suradnje Dubrovačkih muzeja i Udruge ljubitelja romske folklorne umjetnosti "Romano Ilo" iz Skoplja.

Riječ je o multimedijalnoj izložbi koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, a nastajala je kroz pet desetljeća istraživačkog rada autorice, profesorice Elsie Ivancich Dunin.

- Iz perspektive plesne etnologije multimedijalna izložba „Sa o Roma“ prikazuje romski blagdan kraja zime i početka ljeta, dokumentiran tijekom pola stoljeća društvenih promjena. Romi poznaju dva godišnja doba: hladno zimsko doba, koje nazivaju "ivend", i toplo ljetno doba, koje nazivaju "nilaj", a čiji dolazak proslavljaju početkom svibnja. Običaj je da romske obitelji kupuju janjad (2. do 4. svibnja), koju žrtvuju 5. ili 6. svibnja. Na dan 5. svibnja plesalo se na mjestu zvanom "Šutalo Pani", 7. i 8. svibnja plesalo se i na drugim javnim prostorima zajednica "Topaana" i "Šuto Orizari", a 9. svibnja vrhunac je slavlja na obronku "Topaane". Javni vid ovoga blagdana naglašen je glazbom koja traje svakoga dana od izlaska sunca. Nekada je ona bila izvođena na "zurlama" i "tapanima", a u novije je doba to glasna glazba s radioprijamnika. Zajedničko "khelibe" (vrsta kola "ora") plesalo se na raskrižjima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica – objasnila je profesorica Ivancich Dunin.

Elsie Ivancich Dunin profesorica je emerita etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA). Iz perspektive plesa već 1957. proučavala je kontinuitet i promjene u plesu južnoslavenskih naroda te romskih zajednica. Od 1967. profesorica Ivancich Dunin dokumentira nematerijalni ples unutar različitih socijalnih prilika. Njezina vizualna dokumentacija pokriva pet desetljeća proslava ovoga godišnjeg blagdana, svjedočeći o velikim promjenama koje su se dogodile 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća izgradnjom Skoplja, o novim socijalnim i kulturnim trendovima koji se javljaju kao posljedica proglašenja makedonske nezavisnosti 1991. godine, ali i o međunarodnom pokretu koji podupire promjenu "ciganskog" identiteta u "romski".

Proslavu ovoga blagdana Republika Makedonija proglasila je 2011. godine zaštićenim kulturnim dobrom, a UNESCO je to učinio 2017. godine.

Film „Sa o Roma“ je 2019. godine nagrađen kao najbolji kratki dokumentarac na Filmskom Festivalu "Zlatno Trkalo".

Uz profesoricu Ivancich Dunin, autor koncepcije uzložbe je i Daniel Petrovski, koji je režio i dokumentarni film u sklopu izložbe. Kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja 2019. godine.