Međunarodni dan muzeja u Dubrovačkim muzejima

15.5.2018.

Otvorenjem izložbe priznatoga hrvatskog fotografa Iva Pervana pod nazivom „Cvit Adriona“, predavanjem o tradicijskom nakitu dubrovačkog kraja te prezentacijom izrade konavoske puce Dubrovački će muzeji u petak, 18. svibnja u žitnici „Rupe“ obilježiti Međunarodni dan muzeja. 
Program počinje u 12 sati otvorenjem izložbe 29 fotografija koje prikazuju fascinantne oblike pojedinih dijelova "biokovskog cvića“. Autor Ivo Pervan, i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju, svojim odabirom fotografija odražava i simboličnu povezanost s Biokovom, kako fizičku tako i umjetničku. Izložbu, u čijem se imenu krije najstariji naziv za Biokovo, priredila je Javna ustanova „Park prirode Biokovo" povodom 35. obljetnice proglašenja planine Biokovo parkom prirode (1981.). Izložba je lani gostovala u Muzeju Mimara u Zagrebu, a dubrovačka će je publika moći pogledati do 18. lipnja.
Program se u „Rupama“ nastavlja u 13 sati, kada će voditeljica Etnografskoga muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić održati uvodno predavanje o tradicijskom nakitu dubrovačkoga kraja, nakon čega će predstavnici poznate dubrovačke zlatarske familije Vierda prezentirati izradu konavoske puce. 
Prezentacija izrade konavoske puce, jednoga od najpoznatijih dijelova tradicijskog nakita dubrovačkog kraja, jedinstven je doživljaj gotovo izumrlog filigranskog umijeća. Kroz otprilike 45 minuta Matija Vierda i njegov sin Giorgio demonstriraju kako se od 2 žice tvori „ta krasna kugla“, kolikih i kakvih sve puca ima, za što su se koristile i kako je upravo njihov stari obrt mjesto susreta bogate tradicije ljudi cijelog dubrovačkog kraja i budućih generacija koje žele nastaviti razumjeti i nositi taj nakit kao simbol bezvremenskog, nasljednog, našega dubrovačkog kraja.  
Zlatarski obrt obitelji Vierda je nastao 4. lipnja 1914. godine kad Matija Vierda, nono današnjeg meštra Matije, otvara butigu te pokreće posao koji danas broji 104 godine dubrovačke zlatarske tradicije. Butiga na Stradunu je svojevrstan vremeplov u povijest obitelji Vierda čiji je zanat prepoznat ne samo među familijama dubrovačkog kraja, već i na međunarodnim natjecanjima, o kojima svjedoče brojne diplome. Danas tu rade gospar Matija i njegov sin Giorgio, koji uči i nastavlja zanat te tvori već četvrtu generaciju Vierda kao zlatara.
Ususret Međunarodnom danu muzeja, a sklopu 23. edukativno - muzejske akcije Lađa , u proteklih je mjesec dana u Pomorskome muzeju održano osam edukativnih radionica pod nazivom „Jedrenjak na moru“ u sklopu kojih su učenici različitih dobnih skupina otkrivali poznate dubrovačke pomorce, slavne dubrovačke jedrenjake, razlike među njima, ukrase na njihovim pramcima i navigacijske sprave kojima su bili opremljeni. U okviru iste akcije održan je i program „Lađa na selu“.  Riječ je o nastavku edukativne nastave na terenu, koja se pod nazivom Mala škola etnologije „Baština in situ“ održava već treću godinu zaredom pod vodstvom djelatnika dubrovačkog Etnografskog muzeja Lane Milošević Đerek i Ivice Kipre.