Izložba tradicionalnih dječjih igračaka u „Rupama"

26.7.2017.

Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja iz Zagreba bit će otvorena u petak, 28. srpnja 2017. godine u 21 sat u žitnici „Rupe“. Riječ je o trećoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi u Dubrovačkim muzejima.

- Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas. Izloženi predmeti specifični su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani su od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima, a dio su bogatog fundusa Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izlažu se igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini – objasnila je autorica izložbe dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica.

Dubrovačkom će izložbom biti predstavljeno 300 predmeta izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva, keramičkih predmeta, ali i alat za njihovu izradu. Najbrojniji dio izložaka su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Zahvaljujući vještini izrade vrsnih majstora dječjih igračaka, one koje se i danas izrađuju u selima Hrvatskog zagorja su 2009. godine upisane kao svjetska baština na UNESCO-ovojReprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Povelja UNESCO-a, kao i filmovi o majstorima i radionicama drvenih i keramičkih dječjih igračaka te o školi i vrtiću u kojima se one koriste, a koji su snimljeni u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja, također su dio izložbe.

Najmlađi posjetitelji će se moći igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati, ali i opipati materijale iz kojih su igračke nastale te se upoznati sa postupcima izrade. Katalozi izložbe i tradicionalne igračke moći će se kupiti u žitnici „Rupe“ za vrijeme trajanja izložbe, do 2. listopada 2017.

Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ je bila dio velikog projekta „Svijet igračaka“ Etnografskog muzeja iz Zagreba, u trajanju od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine, a od tada je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu, Požegi i Šibeniku.