Edukativna radionica povodom zatvaranja izložbe Priroda – laboratorij boja

14.7.2017.

Povodom zatvaranja izložbe „Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“, u ponedjeljak, 17. srpnja, bit će održana posljednja u nizu edukativnih radionica, ovaj put namijenjena zainteresiranim građanima. Radionica će početi obilaskom izložbe u žitnici „Rupe“ gdje će sudionici upoznati s laboratorijskim priborom, herbarima i pigmentima, a nastavit će se na otoku Lokrumu likovnom radionicom i terenskim radom s ciljem prepoznavanja biljnih vrsta koje se mogu koristiti kao izvor boja. Cilj radionice je stjecanje znanja o prirodnim izvorima i metodama pripreme boja, o primjeni prirodnih boja u kućanstvu i zaštiti prirode.

Predstavljeno je tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom u dubrovačkom kraju od Pelješca, Dubrovačkog primorja do Konavala tijekom 2015. i 2016. godine.

„Priroda – laboratorij boja“ izložba je Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, koja u  Etnografskom muzeju Dubrovačkih muzeja gostuje od 18. svibnja. Izložba predstavlja biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila, kao i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, te obojeni materijal.

Također su izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno. Uz to, posjetitelji mogu saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno je zanimljiva mlađem uzrastu. Autorice izložbe su Dubrovkinje Katarina Ivanišin-Kardum i Marija Crnčević, a kustosica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić.

Izložba se može razgledati zaključno s ponedjeljkom, 17. srpnja.