Pomorske škrinje u „Rupama“

21.12.2017.

Posljednja izložba Dubrovačkih muzeja, „Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku“ otvorena je u četvrtak u žitnici „Rupe“. Autorica izložbe je Ljerka Dunatov, dok likovni postav potpisuje Ivona Michl, obje više kustosice Dubrovačkih muzeja.

Pomorske škrinje koje se čuvaju u  fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja dio su zbirke brodskih predmeta u kojoj se čuva raznorodna građa korištena na brodovima. Sačuvano je četrnaest škrinja, od kojih su dvije sa sedlastim poklopcem (tzv. bauli), jedan poklopac škrinje i jedan mornarski pleteni koš od pruća. Osim predmeta iz zbirke, na izložbi je predstavljena i velika škrinja sa Šipana koja je vlasništvo Dubrovačke nadbiskupije te poklopac škrinje u vlasništvu Igora Hajdarhodžića.

- Ovo je prva izložba pomorskih škrinja u Hrvatskoj jer je riječ o zanemarenoj građi koja je prvi put stručno i muzeološki obrađena. U odnosu na etnografske, pomorske su škrinje manjih dimenzija i uglavnom su ukrašavane oslikavanjem i ocrtavanjem umjesto rezbarenjem, kako je to slučaj kod etnografskih. Služile su za čuvanje odjeće i ostalih predmeta u privatnom vlasništvu pomoraca, od kojih nemamo puno materijalnih ostataka, tek nekoliko komada manjih nautičkih sprava – kazala je autorica Dunatov, najavivši i edukativne radionice u sklopu izložbe.

Cilj izložbe je prikazati dio dosad neizloženog fundusa Pomorskog muzeja i upoznati širu javnost s načinom izradbe, ukrašavanja i uporabe pomorskih škrinja, te upozoriti na potrebu intenzivnije zaštite ovih vrijednih predmeta

- U odnosu na veliku i slavnu dubrovačku pomorsku povijest, radi se o građi koja je brojem mala. Međutim, uzmemo li u obzir materijal od kojeg su škrinje napravljene te uvjete u kojima su upotrebljavane, možemo reći da je ova zbirka dragocjena. Ako se usporedimo s fundusom drugih muzeja na obali, onda samo stvarno u prednosti. Pretpostavljam da u privatnom vlasništvu ima još ovakvih predmeta koje  vlasnici ljubomorno čuvaju i za koje su sentimentalno vezani, ali vjerujem da će bilo otkupom ili donacijama i ti predmeti jednog dana doći u Pomorski muzej –kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji izložbe.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, koja je iskazala i osobno oduševljenje načinom prezentacije pomorskih škrinja, te čestitala Dubrovačkim muzejima na još jednom uspješnom projektu.