Tiskan luksuzni katalog izložbe „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“

7.11.2014.

Katalog izložbe Dubrovačkih muzeja „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“ izašao je iz tiska i dostupan je u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru! Riječ je luksuznoj tiskovini koja na 350 stranica i s preko 200 ilustracija u boji prati ovu interdisciplinarnu i sveobuhvatnu izložbu.

Uz stručnjake iz Dubrovačkih muzeja: dr. sc. Vedranu Gjukić-Bender i mr. sc. Tonka Marunčića, autori tekstova u katalogu, kao i na izložbi, su i brojni vanjski suradnici, mahom ugledni hrvatski muzikolozi i povjesničari: akademkinja Koraljka Kos, akademik Stanislav Tuskar, akademik Zoran Juranić, akademik Nenad Vekarić, dr. sc. Vjera Katalinić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Vinicije B. Lupis i Vilena Vrbanić. Urednica kataloga i voditeljica izložbenog projekta je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

- Katalog strukturom prati izložbu i sastavljen je od više tematskih cjelina koje se bavi životom, diplomatskim i glazbeničkim djelovanjem oca i sina Sorkočevića, te njihovom glazbenom ostavštinom, s posebnom pozornošću posvećenom pojedinim područjima njihova glazbenog stvaralaštva. Pruža nam i sažet osvrt na političke, gospodarske i kulturne prilike u Dubrovniku u drugoj polovici 18. stoljeća, upoznaje nas s glazbenom kulturom Dubrovačke Republike te s mjestom i ulogom koje je Luka imao u hrvatskoj i europskoj glazbi toga doba. Predstavljen je rod Sorkočevića te njihov doprinos spomeničkoj baštini Dubrovnika. Tu su i podaci o suradnji Luke i Antuna Sorkočevića s Julijem Bajamontijem te o Lukinim poznanstvima s istaknutim suvremenicima, Haydnom, Gluckom i Metastasijem, te naposljetku o suvremenim notnim izdanjima i diskografiji njihovih dijela – objasnila je ravnateljica Vilać.

Tematski obrađene cjeline prate katalozi predmeta, kojih je na izložbi prezentirano ukupno 140, kao i sažeci na engleskom jeziku, a katalog donosi i bibliografiju radova o Luki i Antunu Sorkočeviću.  Grafičko oblikovanje ovog vrijednog i oku dopadljivog izdanja potpisuje Studio Flomaster, a tiskano je u tiskari Zelina u nakladi od tisuću komada.

Izložba „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“ nastavak je niza središnjih godišnjih izložbenih projekata, započetog 2011. godine izložbom posvećenom Ruđeru Boškoviću, nakon koje je uslijedila izložba „Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti“, te lanjska „Stjepan Gradić: otac domovine“.

- Ovogodišnji izložbeni projekt organiziran je u povodu 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvog hrvatskog simfoničara, sa zadaćom podizanja razine svijesti  o veličini i važnosti oca i sina Sorkočevića za Dubrovnik i Hrvatsku. Vjerujem da smo izložbom i katalogom, koji će svakako biti nezaobilazna literatura za sve one koji se bave Lukom i Antunom Sorkočevićem, ali ipoviješću dubrovačke i hrvatske glazbene kulture te političkom poviješću Dubrovnika, ispunili svoju misiju u ovom projektu – zaključila je Pavica Vilać.