Fotografijama Antuna Miletića obogatite izložbu

25.5.2020.

Dubrovački muzeji pozivaju građane koji u svojem vlasništvu imaju fotografije Antuna Miletića da ih posude Muzeju za potrebe izložbe čije je otvaranje planirano krajem godine.

Fotografije možete dostaviti osobno u Kulturno – povijesni muzej u Kneževu dvoru ili ih možete poslati na email: marina.filipovic@dumus.hr.

Antun Miletić (1859.-1945.)jedan je od najznačajnijih atelijerskih fotografa koji je djelovao u Dubrovniku od 1880-ih pa sve do 1925. godine. Njegov bogato opremljen atelijer nalazio se na prvome katu kuće na križanju tadašnje Pucićeve i „Zuzerine“ ulice, a posjećivali su ga uglavnom ugledni građani koji su mogli platiti poziranje u atelijeru. Za potrebe snimanja većih grupa, kao što su maturanti, umjetnička društva i slično, Miletić je izlazio iz svog atelijera i snimao ih u nekim drugim ambijentima prilagođenim za tu priliku. Pred sam kraj svog fotografskog djelovanja Miletić preseljava atelijer iz Grada na Pile, kod tadašnjeg Poštanskog ureda. U povijesti dubrovačke fotografije Antun Miletić ostao je zabilježen i kao fotograf koji je s velikom empatijom i bez imalo ironije snimao ljude s margina društvenog života, odnosno dubrovačke „oriđinale“ i po tome se izdvaja od ostalih dubrovačkih fotografa koji su djelovali u tom vremenu.

 

Viša kustosica Marina Filipović, voditeljica Kulturno-povijesnog muzeja