Proširena stvarnost u Noći muzeja

23.1.2019.

Tema ovogodišnje noći muzeja su inovacije i digitalna budućnost,  stoga Dubrovački muzeji  1. veljače u 18 sati otvaraju 13. Noć muzeja prezentacijom 3D animacije potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora.

 

Predstavljač je Ervin Šilić iz tvrtke Novena, a cijelu noć moći će se pogledati  primjena nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska  fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu.

 

Slijedi cijelovečernja video animacija u Pomorskom muzeju Pulena s pramca pelješkog jedrenjaka Abraham, iz druge polovine 19. Stoljeća,  u Etnografskom muzeju održat će se predstavljanje multimedijalne prezentracije zgrade žitnice Rupe (3D rekonstrukcija zgrade i njena uporaba i mobilna aplikacija za virtualnu šetnju), predstavljača  Ivice Kipre, a u Kulturno-povijesnom muzeju „dubrovački“ fortepijano bit će predstavljen kroz multimedijalnu prezentaciju, a popratit će ga koncert Ivane Jelače u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom.

 

 

U isto vrijeme, u  18 sati u žitnici „Rupe“ Aleksandra Piteša i Ivica Kipre predstavit će edukativnu publikaciju i istoimeni CD-a Zlatno libro – Bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja,uz glazbu i efekte Paole Dražić Zekić  sudjeluju Nika Lasić glumica Kazališta Marina Držića i dramska skupina Osnovne škole Cavtat  s mentoricom Jelenom Sukuricom.U Kneževu dvoru, Pomorskom i Etnografskom muzeju kroz večer održavat će se stručna vodstva kroz stalne postave, a u tvrđavi Revelin vodstvo će biti kroz dvije arheološke izložbe. Također, u Etnografskom muzeju kustos Domagoj Perkić provest će posjetitelje kroz svoju arheološku izložbu Gradine, gomile i špilje u 22 sata.

 

 

Bogat program uključuje i zanimljiva predavanja, tvrđava Revelin ugostit će Andreja Sabljića koji će govoriti o tetovažama i kako su one jedna priča na koži. Kustosica Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održat će predavanje Dubrovački Betlemi, a kustos Đivo Bašić u tvrđavi Sv. Ivana uvest će nas u svijet pomorske prošlosti kroz priču o Pelješkom pomorskom društvu.

 

Ovogodišnja Noć muzeja bit će zaključena prigodnim domjenkom i nastupom klape Kaše, te će se izvući dobitnik već tradicionalne nagradne igre u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, kao i na prodajnim mjestima u ostalim prostorima Dubrovačkih muzeja, bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

 

PROGRAM NOĆI MUZEJA

  1. veljače 2019.; od 18 do 01 sati; ulaz besplatan

DUBROVAČKI MUZEJI - KULTURNO-POVIJESNI MUZEJ                                                    Knežev dvor

 

18.00–01:00Komode kroz stoljeća, namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku, izložba

18:00–19:00  Vodstvo kroz stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja

18:00–01:00      Prezentacija 3D animacija potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora; prezentacija primjene nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska  fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu. (predstavljač: Ervin Šilić, tvrtka Novena, studio digitalnih medija)

19:30–20:30 Koncert na fortepijanu uz multimedijalnu prezentaciju "dubrovačkog" fortepijana, izvođačica Ivana Jelača (u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom)

21:00–22:00  Vodstvo kroz stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja

23:00–01:00  Koncert klape Kaše, domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

 

DUBROVAČKI MUZEJI - ARHEOLOŠKI MUZEJ                                                                    tvrđava Revelin

 

18:30–19:00  Vodstvo kroz izložbe: Ranosrednjovjekovna skluptura u Dubrovniku i okolici te Revelin: Arheološka istraživanja/ Prostorni razvoj / Ljevaonica

20:15–21:00Predavanje Tetovaže - priče na koži,  predavač Andrej Sabljić

22:00–22:30Vodstvo kroz izložbe: Ranosrednjovjekovna skluptura u Dubrovniku i okolici te Revelin: Arheološka istraživanja/ Prostorni razvoj / Ljevaonica

 

DUBROVAČKI MUZEJI - ETNOGRAFSKI MUZEJ                                                                         žitnica Rupe

 

18:00–01:00  Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, izložba

18:00–18:45Predstavljanje edukativne publikacije i istoimenog CD-a Zlatno libro – Bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja, predstavljači Aleksandra Piteša i Ivica Kipre

19:00–19:30  Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja

20:00–20:30Predstavljanje multimedijalne prezentracije zgrade žitnice Rupe (3D rekonstrukcija zgrade i njena uporaba i mobilna aplikacija za virtualnu šetnju), predstavljač  Ivica Kipre

21:15–22:00Predavanje Dubrovački Betlemi, predavačica  Branka Hajdić

22:00–22:30Vodstvo kroz izložbu Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, Domagoj Perkić

 

DUBROVAČKI MUZEJI - POMORSKI MUZEJ                                                                            tvrđava sv. Ivana

 

18:00–01:00Video animacija – Pulena s pramca pelješkog jedrenjaka Abraham, druga polovina 19. stoljeća

18:30–19:00  Vodstvo kroz stalni postav Pomorskog muzeja

19:15–20:00  Predavanje Pelješko pomorsko društvo,  predavač  Đivo Bašić

20:30–21:00  Vodstvo kroz stalni postav Pomorskog muzeja