Katalog Dubrovačke medalje i plakete prezentiran u časopisu The medal

19.7.2017.

Katalog izložbe „Dubrovačke medalje i plakete: otisak vremena“ prezentiran je u proljetnom izdanju časopisa „The medal“ renomiranog British Art Medal Society! Autori kataloga su kustos Dubrovačkih muzeja Dino Lokas te kolekcionar i numizmatičar Božo Lasić, a izdan je 2016. godine u zajedničkoj nakladi Dubrovačkih muzeja i Društva prijatelja dubrovačke starine.

British Art Medal Society je osnovan pri British Museumu s ciljem promicanja medaljerstva, te posebno poticanja suvremenih autora u izradi medalja i to kroz otkupe serija njihovih radova. Osim otkupljivanja medalja renomiranih suvremenih umjetnika, Društvo dva puta godišnje izdaje i časopis „The Medal“,  koji uključuje članke o povijesnim i suvremenim medaljama, recenzije knjiga, međunarodne novosti iz područja medaljerstva te informacije o medaljama trenutno dostupnima u Društvu.

Časopis se izdaje u nakladi od tisuću primjeraka, čita se širom svijeta, te se smatra referentnim za područje medaljerstva. Stoga je uvrštenje kataloga „Dubrovačke medalje i plakete“  u ovaj časopis zaista veliko priznanje njegovim autorima, ali i institucijama koje iza njih stoje.

Riječ je o pratećem katalogu istoimene izložbe Dubrovačkih muzeja postavljene u Kneževu dvoru prošloga ljeta, kojom su po prvi put dubrovačkoj javnosti predstavljene medalje vezane uz Dubrovnik, odnosno uz njegove ljude i događaje, a dio su dragocjenog blaga medaljerske umjetnosti.

Obrađene su čak 252 medalje, ostvarenja preko 40 domaćih i stranih autora. Osim medalja iz Numizmatičke zbirke Kulturno-povijesnoga muzeja, predstavljene su i one u vlasništvu drugih kulturnih ustanova, društava i pojedinaca, od ukupno 21 posuditelja, najvećim dijelom iz privatnih zbirki Boža Lasića i Marka Šarinića.

U sklopu projekta analizirani su uloga i nastanak medalja, tehnike izvedbe, njihovo podrijetlo, kao i značajne političke, kulturne i ekonomske prilike Dubrovnika od 15. stoljeća do današnjih dana te je predstavljen rad brojnih istaknutih hrvatskih i inozemnih medaljera. Sve je to objavljeno u pratećem katalogu izložbe, recenziranome kao izvorni znanstveni rad.

- Iako su mnogi autori pisali o medaljama koje su izradili majstori medalje s dubrovačkoga područja ili o medaljama izrađenima za Dubrovnik, njegove ljude ili događaje, nijedan nije obuhvatio razdoblje od početka medaljerske umjetnosti do današnjih dana. Ovaj rad nastoji ukloniti taj nedostatak te pružiti zdrav temelj za daljnje proučavanje medaljerstva u navedenom razdoblju, ali i u razvoj ukupne medaljerske umjetnosti uvrstiti i manje poznate, iako ne i manje vrijedne  dubrovačke autore i njihova djela – objasnili su autori.

Rad je sadržajno podijeljen na nekoliko poglavlja koja respektirajući logičan povijesni slijed prate razvoj medalje od njenih početaka u renesansi, pa sve do današnjih dana. Tako su predstavljene medalje kovane u doba Dubrovačke Republike, medalje kovane i lijevane izvan Dubrovnika, a odnose se na Dubrovnik, medalje kovane u doba francuske uprave u Dubrovniku, medalje lijevane i kovane u doba Austrije i Austro-Ugarske, medalje iz doba Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, te konačno medalje iz najnovijeg doba Republike Hrvatske. Uz to su posebno obrađene nedatirane medalje, medalje za Društvo prijatelja dubrovačke starine i svetačke medaljice.

Katalog „Dubrovačke medalje i plakete: otisak vremena“ je dostupan u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja.