Zatvara se izložba „Zrcalo koje pamti“

24.2.2017.

Izložba „Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz dubrovačkih zbirki“, od prosinca postavljena u žitnici „Rupe“, bit će zatvorena za posjetitelje u ponedjeljak, 27. veljače u 16 sati.

Riječ je o prvoj hrvatskoj izložbi posvećenoj isključivo dagerotpiji, najstarijem fotografskom procesu s pomoću kojega se dobivala unikatna fotografska slika, koja se mogla trajno sačuvati.

Na izložbi je predstavljeno 10 dagerotipija, sačuvanih na dubrovačkom području, od kojih su dvije iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Uz dagerotpije, po prvi puta je javnosti predstavljena i iznimno vrijedna „Knjižica poslovnih zabilježbi Josipa Betondića Jakovljeva od 1853–1864“, u kojoj autor na nekoliko stranica uspoređuje karakteristike pojedinih Voigtländerovih objektiva, a koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Autorica izložbe je kustosica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja Marina Filipović, dok likovni postav potpisuje kustosica Arheloškog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Ova nevelika, ali iznimno vrijedna izložba uistinu zaslužuje pažnju kulturne publike, pa pozivamo sve građane da, ukoliko je već nisu posjetili, svakako to učine prije utorka.