Dubrovački muzeji

 
5.6.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Subotnje jutro uz DSO i DUMUS

U sklopu projekta "Kultura u điru" Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački muzeji ovo će subotnje jutro, 6. lipnja, učiniti zanimljivim svima koji se nađu u gradu i onima koji su se zaželjeli kulturnih događanja, a program koji ove dvije ustanove pripremaju namijenjen je za djecu i odrasle.

5.6.2020. | Etnografski muzej

Pogledajte izložbu „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“

Izložbu, koja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoka, nedaleko od otoka Murtera, organizirali su Dubrovački muzeji u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Za posjetitelje je otvorena do 15. kolovoza u žitnici "Rupe".  

3.6.2020. | Etnografski muzej

Prisjećamo se naše donatorice Patricije Veramente

Po uzoru na prijašnje dobročinitelje, kada je javna dobrotvornost bila uvriježena praksa, Patricija Veramenta je Dubrovačkim muzejima oporučno ostavila 28 predmeta primijenjene umjetnosti. 

2.6.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja

Pehar na nozi iz Zbirke stakla Kulturno-povijesnog muzeja najreprezentativniji je primjerak i pokazuje sve odlike muranskih radionica ili radionica pod muranskim utjecajem. Nastao je u 16. stoljeću, a izrađen je iz mutnog bezbojnog stakla tehnikom puhanja. Na vanjskoj plohi vidljivi su tragovi „latticino“ dekoracije.

1.6.2020. | Pomorski muzej

Znate li kako je izgledao Grad bez Porporele?

Nije zabilježeno ime fotografa, ali po vremenu nastanka i stilu fotografiranja, može se pripisati Silvinu Maskarichu.

1.6.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Znate li kako je izgledala zgrada stare Vijećnice?

Rijetki su sačuvani prikazi stare Vijećnice. Jedan od njih je slika nepoznatog domaćeg slikara iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja. Nastala je vjerojatno početkom 20. stoljeća, prema ranijoj fotografiji. Krasila je kuću uglednog Dubrovčanina Antuna Kurajice (1887. – 1948.), zaslužnog kustosa Dubrovačkog muzeja. Muzeju je poklonjena 1941. godine.

← Starije