Dubrovački muzeji

 
 
U prepunoj žitnici „Rupe“

Otvorena izložba fotografija Tanzanija u srcu

Izložba fotografija „Tanzanija u srcu“ otvorena je u srijedu navečer pred stotinjak posjetitelja u žitnici „Rupe“.  Izložba je rezultat suradnje Dubrovačkih muzeja, autora Boža Benića i Župe sv. Mihajla.

Predstavljeno je šezdeset fotografija velikoga formata dubrovačkog arhitekta Boža Benića, snimljenih tijekom autorova volonterskog angažmana u Africi.

Kao volonter udruge „Kolajna ljubavi“, Benić je u dva navrata boravio u Tanzaniji. Od lipnja do kolovoza 2015. godine bio je voditelj Sirotišta sv. Ante u Songei, koje skrbi o pedesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te koordinator programa „Kumstva“ kojim udruga potpomaže školovanje više od tisuću djece i mladih diljem zemlje. U siječnju 2018. godine u Tanzaniju se vraća kako bi izvršio nadzor nad izgradnjom vodoopskrbnog sustava u Župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje financiranim sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: kap vode - ocean ljubavi“ koju je pokrenuo u suradnji sa Župom sv. Mihajla.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknuvši kako je riječ o višeslojnom projektu koji je, između ostaloga, rezultirao i prekrasnim fotografijama.

- Male stvari čine razliku i upravo je ova akcija pokazala kako se i malim doprinosom može napraviti puno. Naš Grad i Domovina su pokazali da su uvijek spremni biti solidarni kad je to najpotrebnije – kazala je zamjenica Tepšić.

Na izložbi su, uz autora, govorili i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać koja je istaknula da je počašćena što su Dubrovački muzeji dobili priliku organizirati izložbu te don Robert Ćibarić, župnik Župe sv. Mihajla, koji je posjetitelje upoznao s novim projektom proširenja sirotišta sv. Ante.

Koordinator izložbe je kustos Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, za obradu fotografija zaslužan je Miho Skvrce, a za tehnički postav Pero Knego, Mišo Lečić i Krešimir Potrebica. Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ostaje otvorena do 15. travnja 2019.

 

28.3.2019.