Dubrovački muzeji

 
30.09.2016 - 30.11.2016

Fantastična bića na spomenicima antičke Narone

lzložbu su realizirali Dubrovački muzeji i Arheološki muzej Narona iz Vida.

Izložba prikazuje izbor arheoloških nalaza s prikazima mitoloških fantastičnih bića pronađenih na prostoru antičke Narone. Većina spomenika je iz fundusa Arheološkog muzeja Narona, ali su prikazani i nalazi koja se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu i Zadru.

Dio predstavljenih spomenika potječe s arheoloških iskopavanja na trasi vodovoda i Augusteuma te od privatnih donacija mještana. Drugi dio predstavljaju nalazi prikupljeni u zbirku kao slučajni nalazi bez točnih podataka o mjestu nalaza.

Svi navedeni eksponati imaju prikaze fantastičnih bića, a riječ je o skulpturama (kipovi careva Augusta i Tiberija), reljefnim prikazima na nadgrobnim spomenicima, svjetiljkama, novcu, aplici, kozmetičkoj kutiji i gemi. Izrađeni su od kamena, keramike, metala, kosti i staklene paste, a datiraju se u  kasnorepublikansko i rimsko carsko razdoblje. Na izloženim predmetima prikazana su fantastična bića grčko-rimske mitologije, poput hipokampa i drugih morskih bića, Meduze, Pegaza, Kerbera, zloduha Harpije i grifona.

Upravo ova raznovrsnost prikaza, različiti materijali te brojne namjene predmeta govore o svekolikoj prisutnosti mitoloških fantastičnih stvorenja u svakodnevici stanovnika antičke Narone. Izložba je vizualno upotpunjena ilustracijama i video projekcijom fantastičnih bića.

Autor izložbe: Toni Glučina

Likovni postav: Ivona Michl

Katalog izložba je dostupan u muzejskoj prodavaonici.